Europass и пандемија COVID-19

Резултати прве анализе коју је Cedefop спровео на тему коришћења Europass CV алата широм Европе у периоду након избијања пандемије изазване коронавирусом, као и њеног утицаја на национална тржишта рада, показују директну повезаност између броја генерисаних Europass CV-а и озбиљности кризе изазване пандемијом у различитим земљама. Што је епидемија у некој земљи интензивнија, а мере затварања оштрије, број CV-а генерисаних на мрежи је драстичније пао, а највише у Португалу (-75%), Грчкој (-73%), Шпанији (-73 %) и Италији (-72%). То указује на тренутно стање на тржишту рада у овим земљама, у којима су послодавци у највећој мери стопирали процес запошљавања.

За то време, Europass центри широм Европе наставили су своје активности у режиму прилагођеном условима пандемије. Europass Србија привремено је обуставио активности које се спроводе уживо, попут организације акредитованих обука за наставнике и радионица за писање CV-а за ученике. Процес издавања Europass докумената о мобилности одвија се смањеним интензитетом услед померања мобилности планираних текућим Еразмус+ пројектима, уз учесталије информисање свих заинтересованих страна.

Када је реч о Europass заједници и корисницима, 2020. годину требало би да обележи сет иновираних Europass алата, укључујући још функционалнији CV едитор, који би требало да буду пуштени у рад почетком лета. Надамо се да ће ови алати, између осталог, помоц́и корисницима да одговоре на изазовно тржиште рада након пандемије.